14 Ekim 2014 Salı

LOULAN GÜZELİ





Loulan Güzeli ;
Taklamakan Çölünün ünlü mumyası, kırmızı sarı saçlı 40'larında uzun boylu bir kadın....

1979 yılında Loulan yakınlarında 1 metre dipte ve keçe, yün ve keçi derisinden giysileriyle bulunan Loulan Güzeli'nin karbon araştırmasına göre 3800 yaşında.

Xiaohe Princess olarak ta adlandırılıyor .



Mumyalar tuzlu kumun altıda kalmaları nedeniyle aşırı derece iyi konserve edilmişler. Bilim adamları mumyaların sarışın, iri göz boşluğu ve Avrupai çene yapısına sahip olduklarını ve Kafkasya kökenli olduklarını, buraya da Kafkasya'dan geldiklerini tahmin ediyorlar. Eski Çin yazıtlarında bu uzun boylu sarışın halktan Tokharians olarak bahsediliyor. Onlar Çin'e bizim bugün ipek yolu olarak bildiğimiz, tarihin büyük ve çok kullanılan trafik damarından geldiler. İpeğin ticari malzeme olarak kullanımından bin yıldan fazla zaman öncesi Kafkasya halkı bu yolu biliyordu.

Mumyaların genetik profilleri dışında bir başka buluş da, onların vatanının Doğu Avrupa olduğunu ispatlıyor. Mumyaların giysilerinin Avusturya'nın Salzburg şehrinin kuzeyindeki tuz madenlerinde bulunan giysilerle aynı cinsten olduğu anlaşıldı. Kumaşın dokuması, giysilerin kesimi aynı. Uzmanlar bu benzerliğin bir tesadüf olmadığını belirtiyorlar.

Tokharians devamı olan nesil bugün hala Xinjian bölgesinde Uygur halkı arasında yaşıyor. Mavi göz ve normalin üzerinde uzun boy, bugün hala sıkça görülüyor. Mumyaların bulunması Uygur halkı arasında tarihi bir övünç kaynağı oldu. Şöyle ki, "Loulanlı güzellik" adıyla anılan 4000 yıllık mumya bölgede favori bir sembol oldu.

Danimarka'da çıkan Politiken gazetesinden (10 Mart 1999) Şakir Canbek tarafından Türkçeye çevrilmiştir.



İnsanoğlunun 3 bin 600 yıl önce de peynir yediği ortaya çıkarıldı. Çin'in başkenti Pekin'deki Bilimler Akademisi Üniversitesi araştırmacıları, Taklamakan Çölü'nde bulunan mumyaların boğazlarında ve göğüs kısımlarında peynir parçaları buldu. 

Peynir yapımının kuzey Avrupa'da milattan önce altı bin yıl geriye gittiği, Mısır ve Mezopotamya'da ise milattan önce üçüncü bin yılda yaygın olduğu biliniyordu. Ancak bu eski peynirlerin kalıntılarına dair bir ize daha önce hiç rastlanmamıştı.

2002-2004 yılları arasında Çin'deki Taklamakan Çölü'nde Xiaohe mezarlığında yapılan arkeolojik kazılar sırasında keşfedilen mumyaların üzerinde bulunan sarı kütlelerin, şu ana kadar bilinen en eski peynir olduğu ortaya çıktı.

04 Mart 2014-LİNK


3800 Yaşındaki Lolan Güzeli: LİNK





Cherchen Man diye geçen mumyada güneş dövmesi






Kurt motifli ahşap kutu




Dokuma parçaları




______________



Şimdi Cro-Magnonların Doğu'dan Batı'ya göçtüğünü, sonra tekrar Doğu'ya geldiğini ve diğerlerine nazaran uzun boylu ve zeki olduklarını öğrendik....
Süt ve ürünleri "göçebe ve hayvancılıkla" ilgili...
Tekstil parçaları da "göçebe ve hayvancılıkla" ilgili....
Ve gömülme şeklinde aynıyetlik...
Türk boylarının yaşama alanı olması, yurt tutması....
Bulunduğu yerin adı Loulan, Lou-lan/Hun Krallığı bir Türk Devleti.....
Hint-Avrupacılar bunu kendilerine mal ediyor, ama bulgular tersini gösteriyor...



Urumçi



________________________



* TURKISH GRAVES/KURGANS in
NORTH-WESTERN PROVİNCES OF CHINA

ARCHAEOLOGİCAL RESEARCHES İN SİNKİANG
BY FOLKE BERGMAN , STOCKHOLM, 1939 :





* SARIŞIN VE MAVİ GÖZLÜ TÜRKLER:
  LİNK